AjankohtaistaYritystarinat

Timi työstää puuta arvosoittimiksi

Kihniön tuorein yrittäjä Timi Taipaleenmäki aloitti kesäkuun alussa Taival Instruments -yrityksensä toiminnan. Hän rakentaa soittimia, ensi alkuun lähinnä sähkökitaroita ja sähköbassoja.

– Rakennan hyvinkin pitkälle omia malleja, eli tämä on vähintään yhtä paljon myös oma taiteellinen projekti kuin palvelu, jota tarjoan, hän kertoo.

– Työni eroaa paljon sarjatuotannosta. En tee kopioita mistään soittimista enkä kahta samanlaista soitinta. Homma ei mene niin, että otetaan tästä muotti ja painetaan menemään, vaan tämä on luovaa työtä koko prosessi alusta loppuun.

Oppinsa Taipaleenmäki on hankkinut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta, jonka soitinrakennuslinjalta hän valmistui vuonna 2017. Soitinten eri osat hän valmistaa eri paikoissa. Puuntyöstökoneet ovat käytössä entisellä kotipaikkakunnallaan Muhoksella. Käsityökaluilla hän pystyy tekemään töitä kotona Kihniöllä.

Yhden soittimen valmistamiseen vaaditaan kuukausien työ, jolloin hintakin on useita tuhansia euroja. Tilauksia on tällä hetkellä vähän, mutta tarkoituskaan ei ole tehdä suuria määriä.

– Asiakaskuntani on laaja. Soittimia tarvitsevat ammattimuusikot, jotka tuovat niillä leivän pöytään. Sitten on harrastelijoita. Jotkut laittavat rahansa autoihin, toiset soittimiin. Lisäksi on vielä ihmisiä, jotka vain keräilevät soittimia, vaikka eivät itse soita ollenkaan.

Kehitys-Parkki
auttoi alkuun

Yrityksensä perustamiseen Taipaleenmäki sai paljon tarpeellista apua Kehitys-Parkista. Yritysneuvoja Jari Pihlajamäki antoi palautetta liiketoimintasuunnitelmasta ja apua starttirahaprosessissa alusta loppuun.

Tulevaisuudessa Taipaleenmäellä on yrityksensä suhteen kasvuajatuksia. Ei niin, että hän ottaisi lisäkäsiä soitinten tekemiseen, mutta hän toivoo saavansa soitinrakennuksen osaksi jotain isompaa kokonaisuutta. Vielä hänellä ei ole aivan selviä portaita, miten tulevaa kohti lähdetään etenemään.

Yksi toive Taipaleenmäellä olisi metsää omistaville yrittäjille ja muillekin lähialueen ihmisille. Hän haluaisi työstettäväkseen vanhaa puuta.

– Jos metsästä löytyy isoa, vanhaa puuta, niistä voisi tehdä arvosoittimia. On sääli, jos tuollainen puu menee sellutehtaalle. Haluan käyttää nimenomaan kotimaista puuta, sillä olen päättänyt olla käyttämättä alalla suosittuja sademetsien uhanalaisia puulajeja ja teen materiaalivalinnat miettien niiden ympäristövaikutuksia.