Ajankohtaista

Parkanossa kesätyö ja oma kannettava houkuttelevat tuotantotekniikan opintoihin

Ensimmäisen vuoden opiskelijat Ammatti-instituutti Iisakissa Parkanossa pääsivät kaikki yrityksiin kesätöihin jo ennen opintojensa alkua. Motivoitunutta ryhmää opettaa Esko Koskiniemi.

Miltä tuntuisi saada oman alan kesätyöpaikka jo ennen kuin ensimmäinenkään opiskelupäivä on käytynä? Parkanon mallissa tästä on tehty totta teknologia-alalla vahvassa yhteistyössä yritysten kanssa.

– No olihan se todellakin hienoa. Kokemusta tuli heti ja rahaakin koko kesän ajan. Tuo kesä vakuutti, että tämä on just mun ala, juttelee Supersteel Oy:lle töihin päässyt Rami Hautamäki.

Kesätyöpaikan lisäksi Ammatti-instituutti Iisakissa Parkanossa kone- ja tuotantotekniikan opintonsa aloittaneet saivat käyttöönsä yritysten maksamat kannettavat tietokoneet. Se jos mikä tuntuu nostavan opiskeluintoa.

– Se oli kova juttu, koska kone on todella hyvä ja siinä on käytössä paljon ammattiin liittyviä ohjelmia, Office-paketin lisäksi esimerkiksi AutoCAD-ohjelmisto sekä Inventor- ja WinCAM -ohjelmointiohjelmat työstökeskukselle ja sorville. Koneesta on hyötyä opinnoissa, ja jos päivän aikana tulee jotain odottelua, niin pystyy avaamaan koneen ja on aina mielekästä tekemistä, kertoo Jesse Uusitalo.

Uusitalolle koulutuspaikan valinta oli helppo.

– Kun paikkakunnalla, jossa olen lähes koko ikäni asunut, on kiinnostava koulutus ja koululla hyvät vehkeet, niin ei sitä paljon tarvinnut miettiä. Tähän on niin kätevä kulkeakin.

Yrityksissä kerrotaan työvoimatarpeesta

Parkanossa teknologia-alan yritykset ovat poikkeuksellisen pontevasti mukana kehittämässä alan koulutusta ja houkuttelemassa nuoria alan opintoihin. Vuosikelloon kuuluu esimerkiksi vanhempainilta, joka pidetään oppilaille perheineen yrityksessä.

Roni Viitasaaren polku on hyvä esimerkki koulun ja yritysten onnistuneesta yhteistyöstä. Hän oli jo yläkoulun ysiluokalla tet-jaksot XO Metalilla ja pääsi sinne kesätöihin ennen ammatillisia opintoja. Myös ensi kesäksi olisi töitä tarjolla.

Tuotantotekniikan opintojen alussa opiskelijoita kierrätetään paikallisissa yrityksissä. Tämä on Viitasaaren mielestä todella hyvä käytäntö.

– Oli kiinnostavaa kierrellä yrityksissä ja hienoa kuulla, että töitä on tarjolla. Erityisesti hitsareista tuntuu olevan kovasti pulaa. XO Metalin lisäksi varsinkin Supersteel, FennoSteel ja Tekojää vaikuttivat mielenkiintoilta paikoilta.

Parkanossa metalliteollisuudella on niin pitkät ja vahvat perinteet, että osaamista siirtyy myös isiltä pojille. Alex Salomäki seurasi tuotantotekniikan opintoihin suvun miesten jälkiä.

– Isä on töissä Supersteelillä ja vaari on ollut sitä ennen samalla paikalla toimineissa metalliyrityksissä. Minulle tämä ala on hyvä valinta, koska työ on mukavaa ja sitä tuntuu nyt riittävän.