AjankohtaistaYritystarinat

Hyvitä hiili ostamalla oma puu Lylynevalle

Hyvä Hiili Oy:n perustivat  parkanolaislähtöinen, nykyään Lahdessa asuva, Pasi Kaartinaho sekä parkanolainen Timo Majalahti.

Haluaisitko osallistua ilmastotalkoisiin ostamalla puun tai vaikka useamman? Pasi Kaartinahon ja Timo Majalahden kesäkuussa Parkanoon perustama Hyvitä Hiili Oy tarjoaa siihen helpon mahdollisuuden. Puut ostetaan verkkokaupasta ja ne istutetaan Lylynevalle, joka on poistettu turvetuotantokäytöstä.

– Halusimme lanseerata niin sanotusti matalan kynnyksen mahdollisuuden puiden istuttamiseen. Olemme pitkään miettineet, että jos ihminen haluaisi ostaa puun tai muutaman, niin hänellä ei ole siihen oikein ollut mitään mahdollisuutta. Halusimme tähän muutoksen, Kaartinaho juttelee.

Hyvitä Hiili Oy myy männyn tai kuusen taimia, hoitaa niiden istutuksen ja huolehtii taimien hoidosta. Oston yhteydessä tehdään vuoden määräaikainen vuokrasopimus puun alla sijaitsevasta maapalasta.

– Sopimus uusitaan vuoden välein ennakkoon ilmoitetulla hinnalla. Ostaja voi joko uusia sopimuksen tai palauttaa puun takaisin meille. Puun voi myös hakea pois ja istuttaa vaikka omalle pihalleen.

 

Asiakkaat ovat jo löytäneet

 Vaikka Hyvä Hiili Oy on tuore yritys, asiakkaat ovat sen jo hyvin löytäneet, mikä tietysti kertoo toiminnan tarpeellisuudesta. Puita ostetaan lähinnä itselle, mutta lahjaksi ostamisen uskotaan ajan myötä lisääntyvä.

– Tilauksia on tullut jo melko paljon, mikä kertoo ympäristötietoisuuden lisääntymisestä. Sosiaalisen median kautta olemme saaneet paljon näkyvyyttä. Julkaisut ovat tavoittaneet Instagramissa ja Facebookissa kolmen ensimmäisen viikon aikana yhteensä jo noin 12 000 käyttäjää, vaikka emme ole vielä ehtineet lainkaan mainostaa maksullisesti.

Yritys tähtää pitkäkestoisiin asiakassuhteisiin, sillä kuten metsässä aina, kaikki vaatii aikansa. Kaartinaho kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkineen, että ihmisen pitää ostaa vuosittain 17 puuta ja antaa niiden kasvaa sata vuotta, jos haluaa hyvittää laskennallisen hiilipäästönsä eli 10 300 kg CO2e vuodessa.

Yritysten on hyvä huomata se, että ympäristötietoiseen toimintaan osallistumisella pystyy antamaan positiivisen kuvan toiminnastaan.

– Kun hiilitietoisuus alkaa olla yhä enemmän nykypäivää, tällainen osallistumien voi olla myös hyvä kilpailuvaltti, Kaartinaho huomauttaa.

Hyvitä Hiili Oy pystyy tarvittaessa auttamaan yrityksiä myös isommissa ja enemmän suunnittelua vaativissa ilmastotoimissa, kuten soiden ennallistamisessa tai niittyjen istuttamisessa.