Ajankohtaista kausiasukkaille

Urhon tilalle kahvila ja vuokrahuoneita

   

   

Urhon kahvila ja kortteeri avataan helatorstaina 26.5. Parkanoon Viinikan alueelle. Urhon perinteikkään tilan päärakennus palaa alkuperäiseen käyttöönsä, kun Noora Mäkinen avaa siellä kahvilan ja kunnostaa huoneita vuokrauskäyttöön. Rakennuksessa toimi kestikievari viimeksi 1920-luvulla.

Talon alakertaan sijoittuvaan tunnelmalliseen kotileipomotyyppiseen kahvilaan Mäkinen leipoo kaikki tarjottavat itse. Hän on juuri suorittanut leipuri-kondiittoritutkinnosta juhla- ja tilausleivonnaisten koulutuksen.

– Leivon pullaa, munkkeja, leivoksia ja kakkuja, makean oheen myös suolaista ja monenlaista myös gluteenittomana. Kaikkea voi myös tilata ja ostaa mukaan. Erikoisuutena on juureen leivottu hapanleipä. Olen onnistunut herättämään neljä vanhaa juurta, ja tarkoitus on testata, pystyykö Urhon tilan hapanjuuren herättämään tilalta löytyneistä leivinlaudoista.

Vuokrahuoneita kunnostetaan yläkertaan, ja niistä ensimmäinen saattaa valmistua jo tulevaksi juhannukseksi. Muut huoneet otetaan käyttöön seuraavana kesänä, ja kaiken kaikkiaan majoitustilaa saadaan hyvinkin 20 hengelle. Lisäksi pihapiiriin voi majoittua asuntoautolla tai -vaunulla.

Urhon tila on merkittävä osa Parkanon historiaa. Tilan mailta on löytynyt esimerkiksi esihistoriallisia hiomakiviä sekä rautakauden aikaisia solkia. Mäkinen kunnostaakin tilaa Museoviraston ohjeita kuunnellen.

– Sisätilojen remontissa saa kaivaa vanhaa esiin muttei modernisoida. Tapetteja esimerkiksi olen tilannut vanhojen mallien mukaan. Talon läpikäyminen on valtavan mielenkiintoista, ja täältä on löytynyt vaikka mitä rintamakirjeistä ja vanhoista valokuvista tykinkuulaan.

Monet kausiasukkaat tuntevat Noora Mäkisen varmasti tilapuoti Dyrfinnan pitäjänä. Tilapuoti siirtyy nyt Vahojärveltä Urhoon, ja mukana seuraavat ainakin lampaat ja kanat.

– Yritämme rakentaa idyllisen ja rauhallisen miljöön, jonne on mukava tulla viihtymään ja vaikka rapsutteleman lampaita.

Urhon kahvilan ja kortteerin osoite on Aureentie 24.