AjankohtaistaYritystarinat

“Sopivasti on mennyt, vaikkei miljonääriä tullutkaan”

Heikki Saarela on tehnyt Parkanossa mittavan uran metallialan yrittäjänä.

 

50-vuotiseen uraan on Parkanossa yltänyt myös Heikki Saarela, joka aloitti Saarelan Metallin vuonna 1973.

– Sopivasti on mennyt, vaikkei miljonääriä tullutkaan, Saarela kommentoi kuluneita vuosikymmeniä.

– Välillä menin neljän tunnin yöunilla, kun aamulla piti saada tavaraa lähtemään, mutta ei siitäkään sen kummempia traumoja tullut. Aina on hommat saatu valmiiksi, hän jatkaa.

Yrittäjävuosikymmentensä kunniaksi juhlat marraskuussa pitänyt Saarela ei ole edelleenkään luopumassa hommista. Hän on hallituksen puheenjohtaja ja enemmistöosakas.

– En meinaa ainakaan pelkästään keinuttelemaan jäädä, vaan keikkaa tekee mieli heittää hallin puolelle. Samuli-poikani on kuitenkin yrityksessä nykyään mukana sekä toimitusjohtajana että osakkaana, joten vähän voin hellittää.

Saarelan Metallin tarina alkoi virallisesti 23.11.1973. Parkano Oy:ssä tuolloin työskennellyt Heikki Saarela oli tuona syksynä rakentamassa Mäkiviinikan alueelle hallia harrastuspaikakseen, kun hän näki Aamulehdessä pienen ilmoituksen alihankintahommista Tampereella. Tutustumiskäynnin ja järkeilyn seurauksena syntyi oma yritys. Harrastehalliin tekeillä ollut rasvamonttu laitettiin umpeen ja lattia sileäksi metallin työstökoneita varten.

Ensimmäiset työt olivat polttoleikkaushommia ja esimerkiksi kyntöauran osien hitsausta, mutta vähitellen kelkka kääntyi rakennusalalle. Oma hallitilakin yli kaksinkertaistettiin vuonna 1988 lähes 700 neliöön. Ennen 90-luvun lamaa yrityksessä oli neljä miestä töissä.

– Tein teräsrakenteita Viitasalon Väinölle yhtä soittoa 30 vuoden ajan, esimerkiksi kaikki Parkanon urheilutalon rautarakenteet, ja työskentelin myös tamperelaisille rakennusliikkeille. Hollmingille tein paljon alihankintaa ja muun muassa Kone Oy:lle tukkinosturien osia.

2000-luvulla Saarelan Metallilla alkoi Copleanin myötä uusi alihankintakausi. Vuonna 2013 yritys muutettiin osakeyhtiöksi ja samalla nimi Saarelan Teräsrakenne Oy:ksi. Nykyäänkin yrityksen alihankintatyöt suuntaavat alueen suurempiin konepajoihin sekä jonkin verran rakennusalalle.

Samuli Saarelan siirryttyä täysipäiväiseksi yrittäjäksi vuoden 2022 alussa yritykseen tulivat toiseksi liiketoimintahaaraksi teollisuuden asiantuntijapalvelut. Tämä toimii Conexpertos aputoiminimen alla.

– Tein tätä konsultointia jo 2013 vuodesta asti Saarelan Teräsrakenne Oy:ssä sivutoimisena yrittäjänä, mutta kun 40 tuli mittariin koin, että nyt jos koskaan on siirryttävä kokopäiväiseksi yrittäjäksi, kertoo Samuli.

Lisäksi yrityksessä työskentelee jo kesätöissä ja koulun sivussa Samulin 15-vuotias poika Joakim ja nuorempi 12-vuotias Noel poikakin on jo opettelemassa hitsailemaan isänsä kanssa.