AjankohtaistaYritystarinat

Alamettälä Oy:n tarina alkoi 70 vuotta sitten

Pekka ja Mikko Alamettälä aloittivat isänsä perustamassa Alamettälä Oy:ssä ja perustivat sen rinnalle Alaku Oy:n.

Parkanossa on useita yrityksiä, joiden juuret juontavat vuosikymmenten taakse. Alamettälä Oy:ssä vietetään tänä vuonna 70-vuotisjuhlavuotta. Yrityksen perustaja Matti Alamettälä sai nimittäin ensimmäisen liikennelupansa vuonna 1953.
Matti ajoi ensin maitoa veljensä Antin kanssa, mutta myös raakapuun kuljetukset tulivat mukaan jo 1950-luvulla.

– Itse kuljin mukana pikkupojasta asti, ja kun vuonna 1984 tulin mukaan virallisesti palkalla, jatkui raakapuun ajo edelleen. Ehdin oikein kortilla ajaa raakapuuta noin kymmenen vuoden ajan, muistelee Pekka Alamettälä

Hän on nykyään yrityksen toimitusjohtaja, ja hänen Mikko-veljensä on hallituksen puheenjohtaja. Mikko tuli mukaan yritystoimintaan vuonna 1991 otettuaan ensin vauhtia elektroniikkapuolen koulutuksesta ja työpaikasta.

Ainespuun ajon loppuessa Matti Alamettälä alkoi ajaa mekaanisen metsäteollisuuden sivutuotteita. Nyt Alamettälä Oy on ajanut jo lähes 20 vuoden ajan Isojoen sahan sivutuotteita sellu- ja paperiteollisuudelle.

Matti-vaari siirtyi sivuun yritystoiminnasta vuonna 1995 ja siirsi vahvasti vastuun pojilleen mutta teki taustatyötä isolla työpanoksella loppuun asti. Vuonna 1998 Pekka ja Mikko perustivat Alamettälä Oy:n rinnalle Alaku Oy:n, jossa Mikko on toimitusjohtaja ja Pekka hallituksen puheenjohtaja.

Alaku Oy perustettiin Aureskosken sahan ulkoistaessa tukinlajittelunsa. Yritys hankki ensimmäisen mobiilimurskan vuonna 2004 ja alkoi samana vuonna Aureskosken toiminnan päättyessä keskittyä kierrätyspuun ja bioenergian murskaukseen. Tällä hetkellä Alaku Oy toimii UPM Metsän avainyrittäjänä Länsi-Suomen alueella.

Veljekset pohtivat Alamettälä Oy:n ja Alaku Oy:n tukevan toinen toistaan. Alamettälä Oy:llä on kahdeksan autoa ja Alaku Oy:llä kolme hakkuria sekä vasaramurskain, eikä kumpikaan yritys toimisi ilman toista. Kaiken perusta ovat kuitenkin huipputyöntekijät.

– Arvostamme työntekijää, mikä näkyy siinäkin, että moni kaveri on ollut töissä pitkään ja jäänyt meiltä eläkkeelle. Vaari oli aikanaan vaativa mutta piti porukasta huolen ja arvosti, Mikko juttelee.

Yrityksessä on kautta historian ollut kehittämisen meininki ja linjaa on tarkistettu oikeastaan joka vuosikymmenellä. Jo vaari oli aina vähän aikaansa edellä. Yritys valittiin myös Parkanon Vuoden Yrittäjäksi vuona 1988.

Yrityksen tuleva toiminta näyttää turvatulta, sillä Pekan kaksi poikaa on aliurakoitsijoina opettelemassa toimintaa.

Matti Alamettälä kehitti jo 1950-luvulla vaihtolavasysteemejä.

 

Kuvamuisto 1960-luvulta Alamettälä Oy:n auton kanssa. Pekka Alamettälä on kuvassa Maija-äitinsä sylissä sisarukset Marianne, Sari ja Riitta ympärillään.