AjankohtaistaYritystarinat

Parkanon Jalkine tekee kenkiä alusta valmiiksi asti

Sanna ja Ari Haapaniemi ovat sitkeästi pitäneet kenkätehtaan toiminnassa Parkanossa. Kesällä he tekivät komeita lapikkaita Norjaan.

 

Jouluaaton aattona tulee kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun Ari ja Sanna Haapaniemi muuttivat Parkanon Jalkineen sen nykyisiin tiloihin Pahkalan teollisuusalueelle ja ryhtyivät laajentamaan yrityksen toimintaa. Moni paikkakuntalainenkaan ei silti tiedä, että Parkanossa valmistetaan edelleen laadukkaita kenkiä alusta loppuun asti.

– Ostimme silloin Avec Shoen konkurssipesän ja jätimme koneista ja laitteista parhaat itsellemme. Tarvitsemme hyvät koneet ja pajan, koska tuotantomme on niin monipuolista, Ari Haapaniemi juttelee.

Parkanon Jalkine tekee 95-prosenttisesti alihankintaa, eniten TopMan-kenkää Finnumbertolle, buutseja ja nahkakenkää Boot Factorylle sekä lenkkarityyppistä nahkakenkää Tarvakselle. Tero Palmrothille kenkien kaikki työvaiheet tehdään Parkanossa, samoin suuressa osassa Tarvakselle menevistä tuotteista.

Lähimmät paikat ostaa parkanolaisia kenkiä ovat Kankaanpää ja Jalasjärvi, joissa myydään TopMan-merkkiä. Palmroth-merkkisiä parkanolaiskenkiä hankkiakseen pitää matkata Helsingin Stockmannille tai asioida verkkokaupassa.

– Tämänkokoisia kenkätehtaita ei Suomessa ole muita, mutta me pärjäämme hyvällä laadulla ja äärettömän kovalla työllä. Parhaimmillaan meillä on ollut kuusi työntekijää, mutta tällä hetkellä teemme vaimon kanssa kahdestaan. Töitä olisi useammallekin, mutta väkeä ei voi pitää, jos mielii, että yrittäjälle jää jotain käteen. On siis pakko painaa itse enemmän töitä.

Pärjääminen alalla vaatii myös sopeutumista vallitseviin olosuhteisiin. Halvan sähkön öinä työpäivä aloitetaan kolmelta, ja kalliin sähkön päivinä ei pajalla edes käydä.

   

Ari Haapaniemi tarkistaa liimauksen ultraviolettivalolla. Haapaniemet ovat läheltä nähneet, miten kenkäteollisuus kuolee Suomesta. He pyrkivätkin verkostonsa kanssa huolehtimaan, ettei kengän tekemisen tietotaito katoa.

Ari Haapaniemi ehti 40-vuotisen aiemman yrittäjäuransa aikana rakentaa kenkätehtaita ja korjata niiden koneita ympäri Suomea. Sanna Haapaniemi puolestaan on kasvanut kenkienteon maailmaan pienestä pitäen. Pikkutyttönä hän juoksi läheiseltä päiväkodilta äidin luo Parkanon Jalkineelle, ja ammattikoulusta hän pääsi tehtaalle harjoittelemaan.

Pitkä ura ja kuluttava työ saavat yrittäjäparin vähitellen jo haaveilemaan kevyemmistä päivistä, ajasta lastenlasten kanssa ja kalastusretkistä kesällä. Koska Parkanosta ei näytä löytyvän jatkajaa toiminnalle, he ovat käyneet alustavia keskusteluja tehtaan tulevaisuuteen liittyen helsinkiläisen Tarvas-jalkinebrändin omistajien kanssa. Tarvasta myydään viiteentoista maahan, muun muassa USA:han, Ranskaan ja Japaniin.

Sanna Haapaniemi leikkaa nahan mahdollisimman tarkasti, ettei hukkapaloja jää.