Ajankohtaista kausiasukkaille

Parkanolaisia soijavahakynttilöitä joulutorilla

     

Joulutorilta voi lauantaina ostaa Parkanossa käsityönä soijavahasta valmistettuja tuoksukynttilöitä. Niitä on myymässä Maria Rusu tyttärensä Adan kanssa. Kaksikon Rai Candles -kynttilöissä hurmaavat paitsi tuoksut myös nimet. Jouluun sopivat esimerkiksi Grandma’s Gingerbread eli Isoäidin piparkakku ja Christmas at the Cottage eli Joulu mökillä. Niiden lisäksi valikoimassa on kukkaistuoksuja.

– Minulla on myös kaksi täysin itse kehittelemääni tuoksuyhdistelmää: kahvia ja toffeeta sekä laventelia ja ranskalaista vaniljaa. Ada auttaa minua valikoimaan tuoksuja ja luomaan designia. Kynttilämme saivat hyvän vastaanoton jo Parkano-päivillä, kun olimme niitä myymässä.

Rusulle on tärkeää valmistaa kynttilät soijavahasta, jonka polttaminen on terveellisempää kuin parafiinin.

– Olen miettinyt paljon terveellisyyttä ja turvallisuutta ja perehtynyt siihen, millaisia raaka-aineita käytän. Hankin kaikki raaka-aineet Suomesta, vaikka olisi helppoa tilata ne Kiinasta, sillä mielestäni pienen yrityksen pitää aina auttaa toista pientä. Osan kynttilöistä valan vanhoihin, kirpputorilta löytämiini astioihin, joita voi käyttää aina uudestaan. En halua, että ne menevät roskiin.

Seitsemän vuotta sitten Romaniasta Vantaalle tullut Rusu muutti viime kesänä Parkanoon, sillä hän halusi tuoda tyttärensä pienempään ja turvallisempaan kaupunkiin, jossa ihmiset ovat ystävällisempiä. Parkanossa uusi koulu oli vielä piste iin päälle. Hän osti asunnon Pahkalasta, työskentelee nyt S-Marketissa ja valmistaa kynttilöitä vapaa-ajallaan.