AjankohtaistaYritystarinat

Katsastustarpeet kannattaa ennakoida

Reilu kuukausi sitten toimintansa uudelleen käynnistänyt Parkanon Lähikatsastus on saanut hyvän vastaanoton. Toimitusjohtaja Markku Kleemola kertoo parkanolaisten olevan ylen tyytyväisiä siihen, ettei enää tarvitse lähteä kauemmas autoa katsastamaan.

Parkanon Lähikatsastus palvelee tiistaisin ja torstaisin klo 8–17 ajanvarauksella. Kaksi päivää viikossa vaikuttaa Kleemolan mukaan näillä näkymin sopivalta Parkanoon. Päivät yleensä täyttyvät, mutta hyvällä onnella ajan saattaa joskus saada vielä saman päivän aamunakin.

– Ihmiset ovat aika hyvin oppineet ennakoimaan katsastustarpeensa, eikä ajan varaaminen unohdu viime tippaan. Varsinkin niissä yrityksissä, joissa on useampi auto, on hyvä pitää listaa katsastusajoista ja todella seurata sitä, jotta ajan pääsee varaamaan hyvissä ajoin.

Parkanon Lähikatsastuksessa suoritetaan kevyen kaluston katsastusten lisäksi esimerkiksi rekisteröintikatsastuksia työkoneille sekä erikoisempia, kuten pakettiautoista tehtyjen matkailuautojen katsastuksia, jotka Kleemola hoitaa itse.

– Vähän kiirettä pitää, kun ajan Hämeenkyrön, Parkanon ja Virtojen väliä, mutta työntekijöiden saaminen alalle on haaste. Kun laitoin Hämeenkyröön paikan auki, niin huomasin, että 60 muutakin katsastajan paikkaa oli avoinna. Alalla on töitä mutta tekijöitä puuttuu.

Ongelma on lähtökohtaisesti se, että katsastajalta vaaditaan insinöörin koulutus eivätkä katsastustyöt useinkaan kiinnosta insinööriä. Kleemola kuitenkin vinkkaa, että on toinenkin väylä, joka saattaisi houkutella varsinkin nuoria, kunhan siitä tiedotettaisiin paremmin. Autonasentajatutkinnon suorittanut voi nimittäin muutaman vuoden töissä olon jälkeen suorittaa ajoneuvoalan ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon ja sen jälkeen katsastuskoulutuksen.