AjankohtaistaYritystarinat

Tuoretta kalaa kivijalasta

Esa Kuosmanen fileroi joka viikko melkoisen määrän lohta Parkanossa.

Kunhan järvet kevään edetessä aukeavat, suunnittelevat Esa ja Antti Kuosmanen lähtevänsä pyytämään kuhaa sekä haukea. Kun sisävesikalan joukkoon jauhaa lohta, syntyy maukkaita pihvejä, joita on tarkoitus paistella kalakaupan edustalla.

Kalan myyntiin keskittynyt kivijalkakauppa on Parkanon kokoisella paikkakunnalla harvinaisuus. Vuodesta 2005 toimineen Kuosmasen Kalan ehdoton valtti on kalan tuoreus.

– Meillä myytävä kala ei ole kiertänyt kolmea neljää päivää maailmalla, vaan se tulee suoraan rannasta tänne. Tänäkin aamuna olemme hakeneet kalat Kaskisista, juttelee Esa Kuosmanen.

Kesällä kalan myynti lisääntyy jonkin verran talveen verrattuna, mutta joulu on tärkein sesonki.

Kuosmasen Kala on Toivolankadulla talviaikaan avoinna keskiviikkoisin ja perjantaisin. Savustuskärrynsä kanssa Kuosmaset kiertävät Hämeenkyrössä, Ruovedellä, Virroilla, Kankaanpäässä sekä Karviassa ja savustavat kalaa paikan päällä. Kesällä kierrokseen lisätään Kihniö, ja Parkanossa on myyntiä S-Marketin pihassa.

Ihan itsestäänselvyys ei palveleva kalakauppa näinä päivinä ole. Kuosmanen laskeskelee, että myynti on Parkanossa laskenut kymmeneen prosenttiin siitä, mitä se yrityksen alkuvuosina oli. Varsinkin koronavuosista lähtien toiminta on ollut sellaista sinnittelyä.

– Kun ostat raaka-aineet, vedät sen fileiksi ja paistat, hankit polttoaineen, maksat palkat, alvit ja muut, niin kyllä siinä katsella saa, mitä katteeksi jää. Kustannukset nousevat koko ajan.

Kuosmaset ovat viimeksi kuluneiden kahdeksan vuoden ajan pyörittäneet myös Parkanon Auto-Grilliä. Siellä suurimmat haasteet liittyvät työvoiman saantiin. Tälläkin hetkellä etsitään kovasti kesätyöntekijää, jolle kävisivät myös ilta- ja viikonloppuvuorot.

Kuosmasen kalan ajankohtaisia kuulumisia voi seurata Facebook-sivun kautta.