AjankohtaistaYleinen

Omistajanvaihdokseen saa tukea

Omistajanvaihdosillassa kuultiin Parkanossa useita asiantuntijoita.

Omistajanvaihdokseen on saatavilla monenlaista neuvontaa ja palvelua. Parkanossa aiheesta saatiin aimo annos tietoa, kun Pirkanmaan Yrittäjien omistajanvaihdoskiertue poikkesi helmikuun alussa Opintotalolla. Avoimessa yleisötilaisuudessa olivat Pirkanmaan Yrityskummien, Suomen Yrityskaupat Oy:n, Saskyn, Aiko Academyn, Leader Pohjois-Satakunnan sekä Kehitys-Parkin edustajat alustamassa asiaa.

Apua tarjolla alusta loppuun

– Yrityskauppamarkkinat ovat tällä hetkellä varsin vireät, toteaa toimitusjohtaja Juha Tuominen Suomen Lakiekonomit Oy:stä, josta myös on saatavissa apua omistajanvaihdosasioissa.

Hän kannustaa olemaan liikkeellä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

– Voimme olla omistajanvaihdostilanteessa apuna jo siinä vaiheessa, kun vasta haetaan ostajaa tai myyjää. Tärkeintä on toimia ajoissa ennen kuin nimiä on missään paperissa, sillä kauppakirjan tekovaiheessa on jo myöhäistä. Useimmiten pääsemme mukaan siinä vaiheessa, kun osapuolet ovat jo tunnistaneet toisensa ja lähdetään neuvottelemaan kaupan ehdoista.

Tuomisen mielestä on hyvä lähteä liikkeelle esimerkiksi salassapidon määritelmästä varsinkin, jos osapuolet eivät ole tuttuja keskenään.

– Pystymme jeesaamaan arvon määrittämisessä ja myyntikuntoon laittamisessa, Due Diligence -tarkastuksessa ja veroneuvonnassa sekä asiakirjojen laatimisessa eli koko prosessissa allekirjoituksiin ja veroilmoituksiin asti.

Tukiseteli asiantuntija-avun ostamiseen

Parkanossa tai Kihniössä yritysostoa suunnitteleva voi saada rahallista tukea omistajanvaihdokseen liittyvän asiantuntija-avun ostamiseen. Leader Pohjois-Satakunnasta voi hakea seteliä, joka on suuruudeltaan joko 2 500 tai 5 000 euroa.

– Setelin saamisen ainoa vaatimus on, että hakija on mikroyritys tai luonnollinen henkilö, joka ei siis vielä ole perustanut yritystä. Ostettava kohde sen sijaan voi olla vaikka kuinka iso, eikä setelin saamisessa myöskään ole mitään toimialarajoitusta, neuvoo kehittämisasiantuntija Leena Saloniemi.

Pirkanmaan Yrittäjät

Suomen Lakiekonomit

Leader Pohjois-Satakunta